Posted by : Ye Kyaw Phyo Tuesday, January 22, 2013

Fig ~ 1
ဒီ တစ္ခါလဲ ကၽြန္ေတာ္ ေယာက်ာ္း၊မိန္းမ ကေလး၊လူငယ္၊လူၾကီး အရြယ္သံုးပါးလံုးနဲ႕ သက္ဆိုင္တဲ့ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ဗဟုသုတေလး တစ္ခုနဲ႕ မိတ္ဆက္ေပးပါရေစဗ်ာ။ဒီ က်န္းမာေရး ဗဟုသုေလးကေတာ့ တကယ္ကို အသံုး၀င္ျပီး သင့္ဘ၀အတြက္ အသက္ရွည္ရွည္ေနႏိုင္ျပီး ေရာဂါဘယေတြ ကင္းေ၀းေစႏိုင္တဲ့ Blog ေလးတစ္ခုေပါ့ဗ်ာ။ကၽြန္ေတာ္တို႕ လူသားေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ေတြထဲမွာရွိေနတဲ့ သာမန္မ်က္လံုးေတြနဲ႕ မျမင္ႏိုင္ေလာက္တဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားႏိုင္တဲ့ အစားအစာ (10) မ်ိဳးအေၾကာင္းေပါ့ဗ်ာ။

(၁) အသီးအႏွံေတြဟာ သင့္ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္ေတာက္ေတြ ဖယ္ရွားႏုိင္တဲ့ နည္းလမ္းေတြ မ်ဳိးစုံ ရွိပါတယ္။
ဒီအထဲက အေကာင္းဆုံး နည္းဟာ အစားအစာ စားၿပီး သဘာဝ အေလွ်ာက္ အဆိပ္ ဖယ္ရွားတဲ့ နည္းလမ္းမုိ႔ ကုိယ္တြင္း အဆိပ္ေတြ ဖယ္ရွားႏုိင္တဲ့ အစားအစာ ေတြကုိ ေဖာ္ျပ ေပးလုိက္ပါတယ္။
အသီးအႏွံ ေတြဟာ မ်ားေသာ အားျဖင့္ အရည္ရႊမ္း တတ္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္ေတြ ဖယ္ရွားဖုိ႔ ကူညီႏုိင္ပါတယ္။အသီးေတြဟာ အစာေၾကလြယ္ၿပီး ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း၊ အာဟာရဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ေတြလည္း မ်ားစြာပါဝင္ကာ ဗီတာမင္စီလုိမ်ဳိး ခႏၡာကိုယ္အတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြလည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။

(၂) အစိမ္းေရာင္အစာမ်ား
ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္ေတြေျပဖုိ႔ စိမ္းျပာေရာင္ေရညိွ၊ ဘာလီ၊ ကုိက္လန္ရြက္၊ ဟင္းႏုနယ္နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္ေတြ မ်ားမ်ားစားပါ။အဲဒီအရြက္ေတြမွာ အစာခ်က္ႏိုင္တဲ့ ကလုိ႐ုိေဖးေတြ ပါဝင္လုိ႔ပါ။ ကလုိ႐ုိေဖးဟာ ပတ္ဝန္းက်င္မွ တစ္ဆင့္ ခႏၶာကုိယ္ တြင္းသုိ႔ ဝင္ေရာက္ေနတဲ့အဆိပ္ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္တဲ့ မီးခုိးေငြ႕၊ ပုိးသတ္ေဆး ၊ ေပါင္းသတ္ေဆး၊ သန္႔စင္ပစၥည္းနဲ႔ ဓာတုပစၥည္း အစ ရွိတာေတြမွ ထြက္ရွိလာတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကုိ ဖယ္ရွားႏုိင္လုိ႔ပါ။ ဒါ့အျပင္ အသည္းမွ အဆိပ္ကုိလည္း ဖယ္ရွားႏုိင္ပါတယ္။

(၃) ေရွာက္သီး၊ လိေမၼာ္သီးႏွင့္ သံပရာသီး
ဒီအခ်ဥ္ အရသာရွိတဲ့ အသီးေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္ေတြ စြန္႔ပစ္ဖုိ႔ ကူညီႏုိင္တဲ့ အျပင္ အသည္းမွ အဆိပ္ ဖယ္ရွားတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကုိလည္း ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ေန႕စဥ္ မနက္ အိပ္ရာထတုိင္း ေရေႏြးတစ္ခြက္ထဲေရွာက္ရည္ညႇစ္ၿပီး ေသာက္ေပးပါ။ ဗီတာမင္စီဟာ အဆိပ္ေျဖဖုိ႔ အေကာင္းဆုံး ဗီတာမင္ျဖစ္ၿပီး အဆိပ္ေတြကုိ အစာေျခႏုိင္တဲ့ အင္ဇုိင္းအျဖစ္ ေျပာင္းလဲႏုိင္ပါတယ္။

(၄) ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ အသည္းမွ အဆိပ္ေျဖႏုိင္တဲ့ အင္ဇုိင္းေတြ ထြက္လာေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ ေပးတာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္အတြင္းမွ အဆိပ္ အႂကြင္းအက်န္ေတြကုိ စစ္ထုတ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အစိမ္းအတုိင္း ဒါမွမဟုတ္ ဟင္းထဲထည့္ၿပီး ခ်က္စားပါ။ဒါေၾကာင့္ တစ္ခ်ိဳ႕လူေတြကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ပ်ားရည္စစ္စစ္ေတြကို စိမ္ျပီး စားသံုးၾကတာမ်ိဳးေတြရွိပါတယ္။

(၅) အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ အေညႇာက္
ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္တာမုိ႔ အစာေျခ လမ္းေၾကာင္းမွ အဆိပ္ေျဖတဲ့ အင္ဇုိင္းေတြ ထုတ္လုပ္ႏုိင္ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ေပးပါတယ္။ အေညႇာက္ဟာ အပြင့္ထက္ပုိၿပီး ထိေရာက္မႈ ရွိပါတယ္။

(၆) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း
ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္တာမုိ႔ လက္ဖက္ရည္ ၾကမ္းဟာ ကုိယ္တြင္း စနစ္အတြင္းမွ အဆိပ္ေတြ ဖယ္ရွားႏုိင္႐ုံမက သူ႔မွာ ပါဝင္တဲ့ Catechins ဆုိတဲ့ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေၾကာင့္ အသည္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာလည္း ပုိေကာင္းေစပါတယ္။

(၇) ပဲေစ့ အမ်ဳိးမ်ဳိး
အစာေျခရ လြယ္ကူၿပီး အူနံရံအတြင္း အဆိပ္ အႂကြင္းအက်န္ ေတြကုိ စုပ္ယူႏုိင္ပါတယ္။

(၈) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစိမ္းမ်ား (Raw Vegetable)
ၾကက္သြ န္နီ၊ မုန္လာဥနီ၊ကၫြတ္၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ၊ ကုိက္လန္၊ မုန္ညင္း၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နႏြင္းနဲ႔ ဟင္းေမႊးရြက္ေတြကုိ မခ်က္ျပဳတ္ဘဲ အစိမ္းတုိင္းစားရင္ အသည္းမွ အဆိပ္သန္႔စင္တဲ့ လုပ္ငန္းကုိ ကူညီႏုိင္ပါတယ္။ အဲဒီအစာေတြမွာ ဆာလဖာနဲ႔ ဂလူတာသီ႐ုန္းေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဆာလဖာဟာ အသည္းမွ ဓာတုပစၥည္း အဆိပ္ေတြကုိ ဖယ္ရွား ေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၉) အေစ့ႏွင့္ အခြံမာသီးမ်ား
ဖ႐ုံေစ့၊ ဗာဒံေစ့၊ သီဟုိဠ္ေစ့၊ ႏွမ္းေစ့နဲ႔ ေနၾကာေစ့ေတြဟာ အစာေၾကလြယ္ၿပီး အဆိပ္ေတြကုိ ဖယ္ရွားႏုိင္ပါတယ္။ အဆိပ္ေျဖေနစဥ္ အတြင္း အခြံမာသီးနဲ႔ ျပဳလုပ္တဲ့ ေထာပတ္ (ဥပမာ-ေျမပဲ ေထာပတ္) ကုိ ေရွာင္ထားပါ။ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားျပီးတဲ့ အခ်ိန္မ်ိဳးေတြမွာဆို သီဟိုဠ္ေစ့ကို အနည္းငယ္စားသံုးသင့္ပါတယ္။ပိုျပီး စားသံုးမိရင္ေတာ့ ကိုယ့္ကိုကိုယ္ ဒုကၡျပန္ေပးျပီး ေခါင္းမူးတက္တာမ်ိဳးေတြ ျဖစ္တက္ပါတယ္။

(၁ဝ) အုိမီဂါ ၃ အဆီ
ေထာပတ္သီး၊ သံလြင္ဆီ ဒါမွမဟုတ္ ဂုန္ေလွ်ာ္ေစ့ ဆီကုိ အဆိပ္ေျဖစဥ္မွာ အသုံးျပဳပါ။ အူနံရံေတြကုိ ေခ်ာဆီ ျဖစ္ေစကာ အဆိပ္ေတြကုိ စုပ္ယူႏုိင္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္မွ စြန္႔ပစ္ႏုိင္လုိ႔ပါ။ စားသင႔္ေသာ အစားစာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
ကဲ.........ဒီေလာက္ဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ့ IT Bank Site ကစာဖတ္ပရိတ္သတ္ေတြ အတြက္ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ဗဟုသုတေလး တစ္ခု တိုးသြားျပီေပါ့ဗ်ာ။ကၽြန္ေတာ္ ဒီ Post ေလးကို ျမ၀တီ က်န္းမာေရးက႑ မွေနကူးယူေဖာ္ျပျပီး စာသားအနည္းငယ္ ျပန္ျပီး ျပင္ဆင္ေပးထားပါတယ္ဗ်ာ။
ၾကိဳးစားလ်က္......!
 (Yekyawphyo)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Welcome to My Blog

Popular Post

- Copyright © Knowledge Bank -Robotic Notes- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -