Posted by : Ye Kyaw Phyo Tuesday, January 22, 2013

Fig ~ 1
 ကၽြန္ေတာ္ အခု ေျပာျပမဲ့ Post ေလးေတြကေတာ့ အမ်ိဳးသမီးေတြနဲ႕ သက္ဆိုင္တဲ့ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ဗဟုသုေလး တစ္ခုကိုေျပာျပေပးသြားပါ့မယ္ဗ်ာ။ကၽြန္ေတာ့ IT Bank Site ကစာဖတ္ပရိတ္သတ္ေတြ ထဲမွာလဲ အမ်ိဳးသမီးစာဖတ္ပရိတ္သတ္ေတြလဲ အနည္းနဲ႕ အမ်ားေတာ့ ရွိၾကမယ္ဆိုတာ ေသခ်ာပါတယ္ဗ်ာ။

သင့္ရင္သား က်န္းမာေစရန္ စားသင့္သည္မ်ား

အိုမီဂါ - ၉

ႏွလံုး က်န္းမာေရး အတြက္ အိုမီဂါ-၃ အဆီ စားသင့္တယ္ ဆိုတာ သိထားၾကေပမယ့္ အိုမီဂါ-၉ အဆီကို စားသံုးဖို႔ လိုတယ္ဆိုတာ သင္သိခ်င္မွ သိပါ လိမ့္မယ္။
မၾကာေသးမီက ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတသနေတြ အရ အိုမီဂါ-၉ က ကင္ဆာဆဲလ္ ေတြကို ေသေစႏိုင္ၿပီး ရင္သား ကင္ဆာ ေရာဂါအတြက္ ေသာက္ေနရတဲ့ ေဆးေတြရဲ႕ အာနိသင္ကို ပိုမို ထက္ျမက္ ေစပါတယ္။ အိုမီဂါ -၉ ဆိုတာ အိုလိအက္စစ္ (Oleic Acid) ျဖစ္ၿပီး ဗန္ဒါေစ့၊ ေထာပတ္သီးနဲ႔ သံလြင္ဆီတို႕ေတြမွာ ပါဝင္ၾကပါတယ္။ကၽြန္ေတာ္တို႕ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ့ အဲ့ဒီ သံုးမ်ိဳးက ေဖါေဖါသိသိကို ရရွိေနတာျဖစ္ပါတယ္။ေျပာင္းလဲမႈ အဆင့္ဆင့္ မျပဳလုပ္မီ ပထမဆံုး ႀကိတ္ယူ ရရွိလာတဲ့ သံလြင္ဆီမွာ ဖိုက္တိုကမ္မီကယ္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ Free radicals ေတြကို ဟန္႔တား ေပးပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို အိုမီဂါ-၉ အဆီ အနည္းဆံုး စားသင့္တဲ့ ပမာဏက ေထာပတ္သီး တစ္လံုးရဲ႕ ငါးပံုတစ္ပံု၊ ဗန္ဒါေစ့ တစ္ေအာင္စ၊ သံလြင္ဆီ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းကိုေန႕စဥ္စားသံုးေပးပါ။

အပိုေဆာင္း ရႏိုင္ေသာ အက်ဳိးတရား

သုေတသီ ေတြက အိုမီဂါ - ၉ မွာ မျပည့္ဝဆီေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဗိုက္မွာရွိတဲ့ အဆီေတြ ေလ်ာ့က် ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အင္ဆူလင္ေဆး မတိုးတာကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြား ႏိုင္ေျခကို ပါ ေလ်ာ့နည္းေစ တယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။

ဖေလဗိုႏိြဳက္

အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္အျပင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္ေတြ ကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပး ပါတယ္။ ဖေလဗိုႏြိဳက္ ေတြက Free radicals ကို ဖယ္ရွားေပးၿပီး ဆဲလ္နံရံေတြ ပ်က္စီးမႈ မရွိေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္း၊ စပ်စ္သီးနဲ႔ ေခ်ာကလက္ အညိဳမွာ ဖေလဗိုႏိြဳက္ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ သင္စားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ဖေလဗိုႏိြဳက္ ပါဝင္ေအာင္ စားေပးပါ။

အပိုေဆာင္း ရႏိုင္ေသာ အက်ဳိးတရား

ဖေလဗိုႏိြဳက္က ေသြးေၾကာနံရံေတြကို ေပ်ာ့ေပ်ာင္း ေစၿပီး ေသြးေၾကာတြင္း ေသြးခဲ ျဖစ္ေပၚမႈႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေစျခင္းျဖင့္ ႏွလံုး က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျပဳပါတယ္။

ဗီတာမင္ေအ

လတ္တေလာ ေတြ႕ရွိခ်က္အရ ဗီတာမင္ေအက ရင္သား ကင္ဆာ ေရာဂါနဲ႔ ဆက္စပ္မႈ ရွိႏိုင္ တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ေျပာပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအက အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ျဖစ္တာေၾကာင့္ Free Radicals ေတြရဲ႕ ဖ်က္ဆီးမႈကေန ကာကြယ္ ေပးတာေၾကာင့္လို႔ ေလ့လာသူ ေတြက ေကာက္ခ်က္ခ် ပါတယ္။ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြျဖစ္တဲ့ ပန္းေဂၚဖီ စိမ္းနဲ႔ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ လိေမၼာ္ေရာင္ အသီးအရြက္ေတြျဖစ္တဲ့ မုန္လာဥနီ၊ ကန္စြန္းဥ၊ သရက္သီးေတြမွာ ဗီတာမင္ေအ ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္ႏိုင္ပါတယ္။ မိန္းကေလး တစ္ေယာက္က တစ္ေန႔ကို ဗီတာမင္ေအ ၇၀၀-၉၀၀ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ လိုအပ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအက အဆီမွာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ျဖစ္ၿပီး ပိုလွ်ံေနပါက အသည္းထဲမွာ သိုေလွာင္ သိမ္းဆည္း ထားပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲကို ကာလၾကာရွည္စြာနဲ႔ ပမာဏ မ်ားမ်ား ေရာက္ရွိေန ပါက ခႏၶာကိုယ္မွာ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗီတာမင္ေအ ရရွိဖုိ႔ ေဆးေသာက္မယ့္ အစား အစားအစာကေန ရေအာင္ ယူသင့္ပါတယ္။

ပိုေဆာင္း ရႏိုင္ေသာ အက်ဳိးတရား

ဗီတာမင္ေအက သင့္ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံအားစနစ္ကို ထိန္းထား ေပးပါတယ္။

ေဖာလိတ္

ေဖာလိတ္က ဒီအင္န္ေအ မပ်က္စီးေအာင္ ထိန္းေပးၿပီး ဆဲလ္ေတြ ႀကီးထြားဖို႔လည္း လိုအပ္ပါတယ္။ သဘာဝ အစားအစာေတြ ကေန ရယူစားသံုးပါက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ လြန္ကဲ သြားတယ္ဆိုတာ မျဖစ္ႏိုင္ပါဘူး။ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြ၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ပဲၫြန္႔နဲ႔ အခ်ဥ္ဓာတ္ ပါဝင္တဲ့ အသီးေတြကေန ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ၄၀၀ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ေလာက္ လိုအပ္ၿပီး ၁၀၀၀ မီလီဂရမ္ထက္ ေက်ာ္လြန္ပါက အႏၲရာယ္ ရွိႏိုင္ပါတယ္။

အပိုေဆာင္း ရႏိုင္ေသာ အက်ဳိးတရား

ခႏၶာကိုယ္မွာ ေသြးနီဥေတြ ထုတ္လုပ္ဖို႔အတြက္ ေဖာလိတ္ လိုအပ္ပါတယ္။

လိုင္ကိုဖင္း

လိုင္ကိုဖင္းက ရင္သား ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ႀကီးထြားမႈကို ဟန္႔တား ႏိုင္ပါတယ္။ ဖရဲသီး၊ ကၫြတ္၊ မာလာကာသီး၊ သေဘၤာသီးနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ကေန ရယူ ႏိုင္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ခ်က္ျပဳတ္စားပါက အစိမ္းထက္ လိုင္ကိုဖင္းဓာတ္ကို ပိုမိုရရွိႏိုင္ပါတယ္။ အဆီမွာ ေပ်ာ္ဝင္တာေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ခ်က္ျပဳတ္စားပါက သံလြင္ဆီ ထည့္ခ်က္ၿပီး တစ္ပတ္ ႏွစ္ႀကိမ္ စားေပးပါ။

အပိုေဆာင္း ရႏိုင္ေသာ အက်ဳိးတရား

လိုင္ကိုဖင္းက အဆုတ္နဲ႔ အစာအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈေတြကိုပါ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ဗီတာမင္ဒီ

ရင္သား ကင္ဆာေရာဂါ ခံစားေနရသူေတြရဲ႕ ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ဗီတာမင္ဒီ ခ်ဳိ႕တဲ့ ေနတတ္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွာ ေနထိုင္ၾကတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြရဲ႕ ၅၃ ရာခိုင္ႏႈန္းက ဗီတာမင္ဒီ ခ်ဳိ႕တဲ့ေနတာကို ေတြ႕ရ ပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီကို ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ တူနာငါး၊ မက္ကရယ္ငါးနဲ႔ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိးကေန ရယူႏိုင္ပါတယ္။

အပိုေဆာင္း ရႏိုင္ေသာ အက်ဳိးတရား

ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ ဗီတာမင္ဒီ လံုေလာက္တဲ့ ပမာဏအတိုင္း ရွိေနပါက ရင္သား ကင္ဆာတင္ မကပါဘူး။ အားလံုးေသာ ကင္ဆာေရာဂါေတြကေန ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး အရြယ္ မတိုင္မီ ေသဆံုးႏိုင္ေျခလည္း ေလ်ာ့နည္း ေစႏိုင္ပါတယ္။

ဇာျခည္ဝင္း (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
GOOD HEALTH

ကၽြန္ေတာ္ ဒီ Post ေလးကို Aye Chan Mon Facebook Media မွကူးယူထားျပီး စာသားအနည္းငယ္ျပင္ဆင္ျပီး ကၽြန္ေတာ့ IT Bank ကစာဖတ္ပရိတ္သတ္ေတြ အဆင္ေျပေအာင္ဖတ္ရႈနိုင္ဖို႕ ျပဳလုပ္ေပးထားပါတယ္ဗ်ာ။ကဲ......ကၽြန္ေတာ့ IT Bank Site က စာဖတ္ပရိတ္သတ္ၾကီးေတြ အားလံုး စိတ္၏က်န္းမာျခင္း ကိုယ္၏က်န္းမာျခင္းနဲ႕ ျပီးျပည့္စံုၾကပါေစလို႕ ဆုမြန္ေကာင္းေတာင္းေပးလိုက္ပါတယ္ဗ်ာ။
ၾကိဳးစားလ်က္.....!

(Yekyawphyo)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Welcome to My Blog

Popular Post

- Copyright © Knowledge Bank -Robotic Notes- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -